Album „Requiem. Dęby Rogalińskie” wydany przez Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, to wyjątkowy album, nad którym prace trwają od trzech lat, poświęcony został jednej z ikon polskiej przyrody, ogromnemu skupisku kilkusetletnich drzew – Dębom Rogalińskim. Drzewa te rosną na terenie Rogalińskiego Parku Krajobrazowego, który jest największym w Polsce, drugim co do wielkości  w Europie i znanym na całym świecie kompleksem tak starych dębów szypułkowych, niezwykłych, gigantycznych drzew, kształtowanych na przestrzeni wieków przez specyficzne warunki doliny Warty. Niestety dęby umierają – schną osłabione przez szkodniki, ostre zimy, nadmiar wód albo susze. Czas więc nagli, kompleks ulega nieuchronnej degradacji.

Album o znamiennym tytule „Requiem. Dęby Rogalińskie” będzie pierwszą tak obszerną, a jednocześnie ekskluzywną, przygotowaną na najwyższym poziomie edytorskim fotograficzną monografią ukazującą ginący kompleks pomnikowych drzew w całym jego pięknie i wyjątkowości. Będzie niepowtarzalnym, rzetelnym artystycznym dokumentem zachowującym Dęby Rogalińskie dla przyszłych pokoleń. O pełni wydawnictwa niech świadczy fakt, że zaplanowano je jako dzieło trójwymiarowe, w którym wybitnej fotografii artystycznej (członek ZPAF, fotograf-pejzażysta Maciej Fiszer) towarzyszyć będzie komentarz naukowy (prof. Władysław Danielewicz, kierownik Katedry Przyrodniczych Podstaw Leśnictwa UP) i poezja (Marta Puchalska).

Książkę zaprojektowano w formacie 24/36 cm, w twardej oprawie powlekanej włoskim naturalnym płótnem. Będzie ona podobna wielkością i jakością wykonania do załączonego albumu „Matamorphosis” tego samego autora. Na 200 stronach najwyższej jakości papieru powlekanego klasy Garda pojawi się około 200 fotografii w trzech formatach (w tym rzadkie dziś w fotografii pejzażowej panoramy) wybranych z 24.000 diapozytywów wykonanych w okresie ostatnich trzech, zreprodukowanych z najwyższą dbałością o wierność reprodukcji.