W II połowie 2017 roku Fundacja Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu wydała wspaniały album autorstwa Macieja Fiszera pt. AETERNUM.

Artystyczny i bezprecedensowy album AETERNUM, jako pierwszy w Polsce i Europie jest poświęcony dzikim kwietnym łąkom i nieużytkom. Fotografowane tereny należą do najpiękniejszych struktur przyrodniczych w naszej szerokości geograficznej. To prawdziwe skarby bioróżnorodności, niezwykle piękne, a jednocześnie bardzo wrażliwe na czynniki degradujące środowisko. Najtrafniej wypowiedział się na ten temat Ojciec Święty Jan Paweł II po wizycie w okolicach Zamościa: "Piękno tej ziemi skłania mnie do wołania o zachowanie jej dla przyszłych pokoleń. Jeśli kochacie tę ojczystą ziemię, niech to wołanie nie pozostanie bez odpowiedzi".

Cztery lata pracy (2013-2017) fotografa Macieja Fiszera, nad tą niezwykłą monografią, zaowocowały obrazami, które na długo pozostaną w naszej pamięci. Wszystkie fotografie powstały na diapozytywach Fuji i Kodak, których produkcja przeszła już do historii. Piękno i niepowtarzalność analogowego nośnika oraz szlachetny, panoramiczny format unikalnego aparatu fotograficznego (Hasselblad XPan II) w połączeniu z poetyckim tematem łąk dały jedyny w swoim rodzaju, niezapomniany efekt

Album o wymiarach 22cm./36cm wydany jest z najwyższą dbałością o jakość reprodukcji zawiera przeszło 100 fotografii (wybranych spośród ok. 10 000 fotografii wykonanych podczas pracy nad tym tematem!) na 250 stronach wydrukowanych na ekskluzywnym papierze Garda Art Matt o gramaturze 200g/m2. Całość zamyka twarda oprawa powlekana szlachetnym materiałem oraz specjalnie zaprojektowane, eleganckie etui.

Przedsięwzięcie pn. Druk i oprawa Albumu o łąkach i nieużytkach wielkopolskich autorstwa Macieja Fiszera pt. "AETERNUM" jest dofinansowany przez Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Poznaniu.

Link do strony internetowej WFOŚiGW: http://www.wfosgw.poznan.pl